Opleiding in beeld

Ervaringen

Esther van der Stouwe over Oog voor Interactie bij Opleiders in beeld

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Esther van der Stouwe , 47 jaar en 28 jaar werkzaam in de kinderopvang. Ik heb een aantal jaar in De Haag gewerkt op een KDV met verschillende culturen. Daarna ben ik in Delft gaan werken en heb op 3 verschillende KDV’s gewerkt, allemaal met veel plezier. Nu ben ik werkzaam op kinderopvang Wiskids in de binnenstad van Delft. Afgelopen jaar heb ik met mijn team de training Oog voor interactie (training taal-en interactievaardigheden) gevolgd.

De training bestaat uit het maken van video’s, het maken van reflectieverslagen en een keer per maand een trainingsavond. Ik vond het spannend in het begin, zeker het maken van filmpjes waar je zelf op te zien bent. Het voelde eerst wat onwennig maar naar mate de training vorderde kreeg ik er ook plezier in. Je wordt meer bewust van je eigen handelen, leert naar jezelf te kijken van “wat doe ik al goed en wat zou ik de volgende keer anders doen”. Het is leuk om de filmpjes samen met je collega’s en trainers te bekijken.

Wat ik er van geleerd heb, is vooral om tijdens een activiteit verder te kijken. Wat zijn bijvoorbeeld verdiepingsvragen die ik kan stellen, m.a.w. hoe de activiteit uit te bereiden. Wat wij als Wiskids hebben meegekregen, is meer activiteiten te doen met open eindmateriaal. Dit betekent kosteloos materiaal zoals wol, stokjes, steentjes, lapjes enz. Wij hebben hier een doos voor ingericht waar de kinderen mee kunnen spelen. Het is vooral belangrijk met dit materiaal dat kinderen zelf ontdekken en hun fantasie wordt gestimuleerd en dat is leuk om te zien.

De trainers Monique en Maureen werken op een prettige manier en eigenlijk is niets fout wat je doet. Ze kijken samen met jou wat goed gaat en wat anders kan. Dit gaat in een prettige sfeer. Het is soms pittig met best veel huiswerk maar is zeker de moeite waard en ben trots dat ik mijn diploma heb behaald.

Willy Kooiman over Opleiders in beeld

“Opleiders in Beeld verzorgt bij ons een fantastische doorlopend opleidingstraject, waardoor het pedagogisch beleid bij leidsters echt is gaan leven" Het werken met beelden heeft een enorme impuls gegeven aan de borging van onze pedagogische kwaliteit. Het is goed samenwerken met Opleiders in Beeld, omdat er maatwerk geleverd wordt.

Willy Kooijman
Directeur van Kinderopvang Frida dida


Conny Bral van Pluk de Dag

"Ik heb veel meer plezier in mijn werk gekregen omdat ik kinderen anders ben gaan zien"
Toen ik aan de cursus begon, was ik nogal sceptisch. Ik dacht bij mezelf: Wat kan ik hiermee? Nu, een half jaar later , ben ik heel blij dat ik deze cursus heb mogen volgen. Ik heb veel meer plezier in mijn werk gekregen omdat ik kinderen anders ben gaan zien. Mijn sterke punt was 'leiding nemen', dit heb ik omgebogen naar 'kinderen de leiding geven'. Dit geeft de kinderen meer ruimte en vrijheid om zich te ontwikkelen. Ik was ook heel erg van structuur bieden, een voorbeeld daarvan dat me is bijgebleven is een kindje dat op een kleed aan het spelen was en er niet af durfde omdat er gezegd was dat hij op de mat moest spelen.Hij wilde dus een goed, lief kind zijn. Nu ben ik erachter gekomen dat ik hem beperkte in zijn ontwikkeling door mijn structuur. Ik ben nu meer bezig met initiatieven te zien en ik kan daardoor het dagprogramma meer aanpassen aan de belevingswereld van de kinderen. Ik wil Maureen en Monique bedanken omdat ik door hun weer plezier heb in wat ik doe! Monique wil ik bedanken voor de gesprekken bij de individuele begeleiding, daar heb ik zowel op werkgebied als privé heel veel van geleerd.
Ga zo door Dames!

Conny Bral
Pedagogisch medewerker Kinderopvang Pluk de Dag in Oosterhout

t